The Decadente at Home – Egg Salad

This simple yet tasty dish is perfect for a light weekly dinner or a summer lunch. Check out below how to recreate it at home: it’s simpler than it looks!

Ingredients

100gr Green asparagus
100gr mushrooms
4 egg yolks
75ml vinegar
6 leaves of tarragon
1 spoonful of lemon juice
200gr butter
4 eggs
1 shallot
Salt, pepper and olive oil

Let’s start with the bearnaise sauce. There are many ways to do this, but we’ll start with a simplified version, perfect for at home cooking.

Mix the tarragon, the shallots and the vinegar in a frying pan and cook for about 5 minutes or until you only have about a spoonful of liquid left. Strain it and save it. Next, melt the butter until its liquid. In a blender, mix the 4 egg yolks, the vinegar mixture lemon juice and salt. Mix it while adding the butter slowly until you come up with a creamy sauce.

Boil an egg for person for about 5 minutes. We don’t want it to be too cooked, just enough so the white and the yolk get slightly boiled but still liquid.

On a hot frying pan, stir fry the mushrooms and the asparagus in olive oil until they are cooked but still crunchy.

Place the vegetables inside a soup plate and pour the bearnaise sauce on top. Open up the egg carefully into the centre of the plate. Now just mix it up and enjoy!

No shallots for the bearnaise? You can use red or yellow onions instead. No tarragon? Replace it with parsley, chives or other herbs.

The Decadente em casa – Salada de Ovo

Este prato simples mas delicioso é perfeito para um jantar leve ou um almoço de Verão. Em baixo tens tudo o que precisas para recriar este prato em casa: é mais fácil do que parece!

Ingredientes

100gr Espargos Verdes 100gr Cogumelos 4 gemas 75ml Vinagre 6 folhas estragão 1 colher sopa sumo limão 200gr manteiga 4 Ovos 1 chalota sal, pimenta e azeite

Vamos começar pelo molho bearnês. Há várias variantes para o fazer, no entanto vamos partilhar uma versão muito simplificada, ideal para fazer em casa rapidamente.

Numa frigideira quente coloca o estragão, a chalota e o vinagre durante 5 minutos ou até já só haver cerca de uma colher de sopa de líquido. Peneira e reserva. Derrete a manteiga até estar líquida. Coloca numa liquidificadora, ou num copo caso vás usar varinha mágica, as 4 gemas, o vinagre reduzido, o sumo de limão e sal. Bate tudo e vai acrescentando a manteiga derretida lentamente até o molho estar cremoso.

Coze um ovo por pessoa durante 5 minutos, de forma ao mesmo não ficar completamente cozinhado e a gema e a clara estarem líquidas.

Numa frigideira quente, coloca azeite e salteia os cogumelos com os espargos até estarem cozidos, mas crocantes.

Num prato fundo ou taça, coloca os legumes com o molho bearnês e abre o ovo para o centro com cuidado. Agora é só misturar tudo e desfrutar!

Não tens chalotas para o molho bearnês? Podes utilizar cebola roxa ou amarela. Sem estragão? Podes utilizar salsa, cebolinho ou outras ervas.